Natuur op het dak: sedumdaken

1 groendak

Je ziet het steeds vaker: groene daken. Het brengt het groen de stad in en fleurt je huis wat op. Toch zijn dit niet zo maar wat groene plantjes die op een dak zijn gezet. Groene daken bestaan namelijk uit matten van sedum. De plantjes op zo’n sedumdak zijn vetplantjes. Ze zijn in een speciaal patroon in de mat geweven. Zo hoef je zelf niet na te denken over hoe de plantjes zo optimaal mogelijk op het dak komen te liggen. De vetplanten waaruit een sedummat bestaat kunnen goed tegen weinig water en veel zonlicht, omdat ze water goed vasthouden. Hierdoor vereist een groen dak weinig onderhoud. Zo hoef je weinig werk te verrichten voor een mooi groen dak.

De voordelen van een sedumdak

Het hebben van een sedumdak brengt veel voordelen met zich mee. Zo ziet het er gezellig uit en kun je het zien als een uitbreiding van je tuin. Daarnaast werkt een sedumdak ook isolerend voor zowel geluid als warmte. Zo bespaar je geld omdat je minder hoeft te investeren in een airco of in verwarmingskosten. Verder is het ook goed voor de natuur. Insecten hebben op een sedumdak meer ruimte om hun gang te gaan, wat met de verdwijning van het groen in de stad steeds moeilijker wordt voor insecten. Sedumdaken zuiveren de lucht en het regenwater en stoten weer zuurstof uit. Hartstikke goed voor de omgeving dus!

Meer doen voor het milieu

Een sedumdak aanleggen is dus op zichzelf al goed voor de natuur en voor je portemonnee. Wil je hier nog meer aan bijdragen? Dan kun je ook zonnepanelen op je sedumdak aanleggen. Zonnepanelen leveren zonne-energie, wat duurzamer is en ook nog eens goedkoper. Zonnepanelen werken het best bij een lagere temperatuur. Grijze daken kunnen door de zon erg opwarmen en dus is het voordeliger om zonnepanelen op een sedumdak te leggen. De plantjes van een Sedumdak met zonnepanelen zorgen voor een lagere temperatuur, waardoor de zonnepanelen beter werken.