Wat is je wettelijke rente en hoe berekenen je het?

Wettelijke rente berekenen

Heb je wel eens het woord wettelijke rente voorbij zien komen? Maar weet je toch niet helemaal wat het is? In dit artikel lees je alles over wat de wettelijke rente inhoudt en hoe je deze berekent! 

Wat is de wettelijke rente?

De wettelijke rente is de laagste rentevoet die een kredietgever of -verstrekker mag aanrekenen. Alle hypothecaire leningen, autoleningen, en sommige andere soorten leningen zijn automatisch onderworpen aan de rentevoet die door de wet wordt bepaald. Deze rentevoet wordt de ‘wettelijke rente’ genoemd en hij wordt door de wetgever vastgesteld om de consument te beschermen. Volgens deze wet mogen kredietverstrekkers geen hogere rente vragen dan deze wettelijke rente. Doen zij dat toch, dan overtreden zij de wet en kunnen zij door consumenten worden aangeklaagd.

Wettelijke rente berekenen

Je wettelijke rente berekenen

Het jaarlijkse percentage van een geldschieter wordt berekend door het bedrag aan rente te nemen dat een lener zal betalen gedurende de looptijd van een lening en dit te delen door het geleende bedrag. Bij een hypotheek, bijvoorbeeld, wordt bij deze berekening niet alleen rekening gehouden met de rente, maar ook met punten, aflossing van de hoofdsom, belastingen en verzekeringen – alles wat van invloed is op de kosten van het lenen van geld. Als je bijvoorbeeld een autolening of creditcard met een wettelijke rente van 18 procent hebt, betekent dit dat je 18 procent meer rente betaalt dan je oorspronkelijk voor die lening hebt uitgegeven. Je kunt deze formule gebruiken om te bepalen hoeveel geld je de kredietverstrekker of credit card maatschappij verschuldigd bent als alles gezegd en gedaan is.
Meer weten over de wettelijke rente berekenen? Raadpleeg dan deze website!