Achtergrond, oorsprong en variëteiten

Bougainvillea is een tropische wijnstok die is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, met inbegrip van Peru, Brazilië en Argentinië, en wordt verondersteld te zijn voor het eerst geïntroduceerd in Europa in het begin van de 19 ste eeuw. Tegenwoordig wordt het in veel warme klimaten over de hele wereld gekweekt, van Florida tot Griekenland, en is het de nationale bloem van Grenada.

Bougainvillea wordt gekenmerkt door heldergroen blad, met gebogen, zwartpuntige doornen en kleine witte bloemen in het midden van de kleurrijke bloemen. Deze gewilde levendige bloemen zijn eigenlijk flinterdunne schutbladen (gekleurde bladeren).

Verzorging en kweektips voor ons land?

Als u in de zomer een explosie van kleur wilt toevoegen aan een serre of tuinborder, dan is de tropische bougainvillea, met zijn heldergroene bladeren en levendige magenta schutbladeren, misschien wel de perfecte keuze.

Deze Zuid-Amerikaanse groenblijvende klimmer is voorstander van een warm klimaat en zal moeite hebben om vorst te overleven, dus als hij bij ons buiten staat, moet hij in de winter naar binnen worden gebracht. Je kunt de plant ook uitsluitend binnen laten groeien, in een warme serre of op een zonnige vensterbank, en hem tijdens het klimmen aan een latwerk bevestigen voor ondersteuning. Hoewel het misschien niet de gemakkelijkste plant is, is er geen reden waarom je huis of tuin niet elke zomer gevuld kan worden met prachtige bougainville-bloemen.

Bloeitijd en soorten

Mits voldoende zonlicht, zal de plant tijdens een Britse zomer meerdere keren opnieuw bloeien, waarbij de schutbladen elke keer vallen. Schutbladen worden meestal aangetroffen in de kleuren roze, magenta en paars, hoewel er ook veel andere kleuren bestaan, waaronder witte, gele, oranje, rode en tweekleurige variëteiten.

Grotere soorten bougainvillea kunnen met ondersteuning (lattenwerk) tot 10 meter hoog worden en 10 meter breed als ze als bodembedekker worden gekweekt. Er zijn ook dwergcultivars waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze 1 meter hoog of breed worden. Van de meer dan 250 soorten bougainville die er zijn, worden er hier slechts een paar algemeen gekweekt.